Εθελοντισμός και τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος

”Εθελοντισμός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε, η αυτοδέσμευση μας για έναν καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο.”

Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων των χωρών του πλανήτη και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από την ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και και των αποβλήτων που “παράγονται” από εμάς τους ίδιους. 

Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας. Το προνόμιο να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου: την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα απαριθμήσουμε μερικούς από τους πιο κοινούς και απλούς τρόπους.

Υπάρχουν τρία βασικά ρήματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: μειώνω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ.

1. Ανακύκλωση

Ανακυκλώστε ό,τι μπορείτε και προσπαθήστε να αγοράζετε επαναχρησιμοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο. Γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο. Όλα αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Κενά βαζάκια, μπουκάλια κρασιού, σπασμένα γυαλιά και οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από γυαλί και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον, θα πρέπει να ανακυκλώνονται. Χρειάζονται ένα εκατομμύρια χρόνια για την αποσύνθεση του γυαλιού. Παλιές εφημερίδες, χαρτόνια, φύλλα χαρτιού που δεν χρειάζεστε πλέον, όλα θα πρέπει να πάνε στον κάδο ανακύκλωσης. Εκατομμύρια δέντρα θα σας ευχαριστούν γι΄αυτό. Είναι εκπληκτικό ότι το 90% των πλαστικών μπουκαλιών δεν φτάνουν στις μονάδες ανακύκλωσης.Οι πλαστικές σακούλες δεν είναι βιοδιασπώμενες και επιπλέον χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο. Αν σκεφτείτε ότι το πλαστικό χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθεί, θα καταλάβετε την σοβαρότητα της κατάστασης. Επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες είναι η εναλλακτική λύση για την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταλλικά κουτιά, όλων των ειδών, ανεξάρτητα από το υλικό τους, μπορούν ναχρησιμοποιηθούν εκ νέου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα πετάξετε στον σωστό κάδο.

2. Μείωση στην κατανάλωση του νερού

Καθαρό, φρέσκο νερό, όλο και πιο πολύτιμο με την πάροδο των χρόνων. Αν δεν κάνουμε κάτι για την εξοικονόμησή του, στο κοντινό μέλλον θα είναι πιο πολύτιμο κι από το χρυσάφι. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε οτιδήποτε βοηθά στην εξοικονόμησή του και την αποτροπή της ρύπανσης των υδάτων. Κλείστε τη βρύση όσο βουρτσίζετε τα δόντια σας, κάντε ντους αντί για μπάνιο στην μπανιέρα σας, χρησιμοποιείστε το πλυντήριο όταν ο κάδος γεμίζει με ρούχα. Χρησιμοποιημένα λάδια και μπογιές δεν πρέπει να τα ρίχνουμε στην αποχέτευση, καθώς θα μολύνουν τα ποτάμια και τελικά τις θάλασσες.

3. Μείωση στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος

Όταν τελειώσετε με τη χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής, απενεργοποιήστε την. Αυτή η κίνηση σώζει όχι μόνο ενέργεια, αλλά και χρήματά από την τσέπη σας, αφού μειώνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντικαταστήστε τους απλούς λαμπτήρες, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Αν ο καθένας το έκανε αυτό, θα ήταν σαν να έφευγαν από τους δρόμους εκατομμύρια αυτοκίνητα. Όταν φεύγετε από το γραφείο σας κλείστε τον υπολογιστή και την οθόνη. Θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και θα μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο κάντε και στο σπίτι σας.

4. Φυτέψτε ένα δέντρο 

Τα δέντρα είναι η πηγή του οξυγόνου μας κι εμείς τα κόβουμε, αντί να τα φυτεύουμε. Εάν ο καθένας μας φυτέψει ένα δέντρο, η ζωή μας θα βελτιωθεί σημαντικά. Ο αέρας θα είναι καθαρότερος, ο αριθμός των δέντρων θα γινόταν πάλι κανονικός, θα είχατε περισσότερη σκιά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς επίσης η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μειωθούν.

5. Καλλιεργείστε λαχανικά

Τα λαχανικά που τρώμε σήμερα καλλιεργούνται με χημικά και φυτοφάρμακα. Αν φυτέψετε δικά σας λαχανικά, χωρίς τα παραπάνω “συστατικά”, θα έχετε βιολογικά προϊόντα, άριστης ποιότητας, ευεργετικά για την υγεία σας και για το περιβάλλον, αφού η γη θα είναι λιγότερο ποτισμένη με τοξικές ουσίες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο νόστιμα.

6. Κομποστοποίηση

Λίγοι κάδοι κομποστοποίησης στον κήπο αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποφευχθεί η ρύπανση, καθώς επίσης και αξιόλογη πηγή φυσικού λιπάσματος για τον κήπο σας. Η κοπριά δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και μειώνει τη ρύπανση.

          

7. Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Οι μπαταρίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον και, δυστυχώς, μόνο ένα μέρος αυτών πηγαίνει για ανακύκλωση. Το υπόλοιπο πετιέται και γίνεται ένας επικίνδυνος εχθρός του περιβάλλοντος. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες θα αποτρέψουν τον παραπάνω κίνδυνο.

8. Κόψτε το κάπνισμα

Είναι περιττό να πούμε ότι το τσιγάρο βλάπτει την υγεία σας. Είναι η αιτία ενός μεγάλου αριθμού θανατηφόρων ασθενειών. Πολλοί άνθρωποι, όταν σβήνουν το τσιγάρο τους το πετούν στο έδαφος, γεγονός που είναι σκέτη ρύπανση. Επιπρόσθετα, αυξάνουν την μόλυνση του αέρα και βλάπτουν και όσους δεν καπνίζουν.

9. Μιλήστε για το θέμα αυτό

Το να συζητάτε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με φίλους και την οικογένεια, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βελτιώσουμε τα πράγματα. Άλλωστε, όλοι ζούμε στον ίδιο πλανήτη και είναι καθήκον μας να τον προστατέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Στα μεγάλα κοινά προβλήματα, όπως είναι η περιβαλλοντική κρίση, είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος αν δεν συμμετέχουμε στη λύση. Ο εθελοντισμός, η προσφορά δηλαδή προσωπικής ενέργειας και χρόνου σε δράσεις προστασίας του κοινού μας περιβάλλοντος, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμμετοχής μας στα κοινά. Μπορούμε όλοι να οργανώσουμε, ή να συμμετέχουμε σε δράσεις εθελοντισμού για το περιβάλλον, εντοπίζοντας τις προτεραιότητες στην περιοχή μας και αναλαμβάνοντας δράση δηλώνοντας με το παράδειγμά μας πως υπάρχει ένας πλανήτης, ένας κόσμος, ένας σκοπός!

Εκατοντάδες δράσεις περιβαλλοντικού εθελοντισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα δίνουν σε όλους μας ευκαιρία για συμμετοχή.

”Εθελοντισμός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε, η αυτοδέσμευση μας για έναν καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο.”

Πηγη:https://sites.google.com/site/lavranoualexia/home